• Presto-UPS
 • +36 1 920 2600A szünetmentes piacon megtalálható készülékek működési technológiái, előnyeivel és hátrányaival bemutatva.

 

ON-LINE Kettős konverziós működés

 

 

ON-LINE Kettős konverziós működésAz ábrán bemutatott működési vázlat az ON-LINE, vagy más néven KETTŐS KONVERZIÓS technológiájú szünetmentes áramforrások.
Normál működési állapotban a táphálózatból érkező energiát az UPS először egyenirányítja, majd stabilizált váltakozó feszültséggé alakítja.
Az egyenirányított feszültség az akkumulátor telep töltésére is szolgál.

A táphálózat zavarai vagy teljes hiánya esetén az UPS akkumulátoros üzembe kapcsol, és a fogyasztókat továbbiakban az akkumulátor látja el energiával az inverteren keresztül. Mivel a fogyasztókat az inverter minden körülmények között stabilizált feszültséggel látja el, ezért nevezik az ilyen felépítésű készülékeket ON-LINE működésű berendezéseknek. A túlterhelés, vagy a terhelésen fellépő áramlökés ellen egy kerülő (bypass) áramkör védi az UPS-t. Ez az áramkör lép működésbe a szünetmentes áramforrás hibája esetén is, így biztosítva üzemzavar esetén is a fogyasztók folyamatos de már nem védett energia ellátását.

A kettős konverziós technológia előnyei:

 • folyamatos és teljeskörű védelem
 • stabilizált amplitúdójú és frekvenciájú szinuszos feszültséget
 • tág feszültséghatárok a betáp oldalon

A technológia hátrányai:

 • drágább a más technológiát alkalmazó készülékeknél
 • a folyamatos kétszeres konverzió miatt a berendezések hatásfoka csak 90%.

 


Az RIELLO termékek közül alábbi családok alkalmazzák az ONLINE technológiát:

Teljesen Sentinel termékcsalád, Multi Sentry, és a teljes Master termékcsalád
 

 

Line Interactive működés

 

 

Az ábra a LINE INTERACTIVE működésű szünetmentes áramforrásokat mutatja be.
Line Interactive működésNormál működési állapotban az UPS a terhelést stabilizált amplitúdójú feszültséggel látja el. A stabilizált feszültség a betáp hálózat és az inverter párhuzamos kapcsolásának eredményeként jön létre. Tehát a Line Interactíve működésű szünetmentes áramforrásokban is folyamatosan működik az inverter, de a feladata normál körülmények között a kimeneti feszültség stabilizálása, és az akkumulátor telep töltése.

Áramszünet esetén, vagy ha a táphálózat zavarai miatt az inverter már nem képes a kimeneti feszültséget stabilizálni, az UPS akkumulátoros üzembe kapcsol, és a fogyasztókat a továbbiakban az akkumulátor látja el energiával az inverteren keresztül. Ilyenkor a kimenetre természetesen stabilizált amplitúdójú és frekvenciájú feszültség kerül. Az akkumulátoros üzemre való átkapcsolási idő tipikusan 2msec, maximum 4msec, tehát számítógépek, irodai eszközök, vészvilágítás táplálására az ilyen technológiával működő szünetmentes áramforrások tökéletesen alkalmasak.

A Line Interactive technológia előnyei:

 • olcsó technológia
 • normál működés során magas hatásfokú, mert nem alkalmaz energia átalakítást
 • stabilizált kimeneti feszültség
 • egyszerű telepítés

A Line Interactive technológia hátrányai:

 • akkumulátoros üzemre való átkapcsolás ideje 2-4msec
 • az elektromos hálózatból eredő feszültségingadozások, feszültségcsúcsok bejuthatnak a védett rendszerbe
 • nem hibabiztos: az UPS leállhat, ha túl magas az indítóáram, a készülék túlterheltvagy az inverter meghibásodik

 


A RIELLO termékek közül alábbi családok alkalmazzák a Line Interactive technológiát:

iDialog, Net Power, iPlug és a teljes Vision termékcsalád

 

 

 

Off-Line/ Stand-by működés

 

 

Off-Line - Stand-by működésAz ábra szerinti STAND-BY működésű szünetmentes áramforrásokat gyakran OFF-LINE áramforrásoknak nevezik, mert a kimenetre csak akkumulátoros üzemben kerül stabilizált feszültség. Normál működési állapotban a terhelést közvetlenül a betáp hálózat táplálja csupán egy kapcsolón keresztül. Ebben a működési állapotban a feszültség szűrését vagy stabilizálását külső eszközökkel lehet megvalósítani.
Ez a legegyszerűbb felépítésű szünetmentes áramforrás.

Áramszünet, vagy a táphálózat zavarai esetén az UPS akkumulátoros működésre kapcsol és stabilizált kimeneti feszültség kerül a kimenetre. Az átkapcsolás legtöbbször statikus kapcsolóval történik, ezért az akkumulátoros üzemre való átkapcsolás lassabb, mint az elektronikus kapcsolót alkalmazó line-interactive szünetmentes áramforrásoké.

Az off-line technológia előnyei:

 • a legolcsóbb technológia
 • hatékony, mert nem alkalmaz energia átalakítást
 • egyszerű telepítés

Az off-line technológia hátrányai:

 • a szolgáltatás az üzemmódváltáskor -a kapcsolási idő miatt- rövid időre megszakadcsak
 •  akkumulátoros üzemben van frekvencia stabilizálás
 • csekély hálózati védelem

A RIELLO termékek közül aSentinel Dual (1-10kVA), Sentinel Power (6-10 kVA) és a Multi Sentry (10-120) családokat folyamatos bypass-ra kapcsolással, üzemszerűen lehet stand-by módban működtetni.

 

 

 

Tartalék üzemi (vészvilágítási) működés

 

 

A RIELLO UPS szünetmentes tápegységei olyan alkalmazásokra is készülnek, mint a központi tápellátó rendszerek vészvilágításhoz, biztonsági riasztók és elektromos orvosi berendezések. Az EN 50171 szabvány és más irányelvek tartalmazzák az ilyen rendszerek jellemzőit és követelményeit.A fontosabbakat az alábbiakban foglaltuk össze: 

Normál működési állapotban a kimenetre nem kerül feszültség, a csatlakoztatott fogyasztók nem kapnak energiát, de a szünetmentes áramforrás akkumulátorainak töltése folyamatos.
A kimenetre csak áramszünet, vagy nem megfelelő tápfeszültség esetén kerül feszültség, tehát a csatlakoztatott vészáramkörök áramszünet esetén bekapcsolásra kerülnek.

A Sentinel PRO, Sentinel Dual, Sentinel Power és a Multi Sentry  családok képesek tartalék üzemi működésre